KvízKing Sudoku 3007

Spread the love

A KvízKing Sudoku 3007 a KvízKing játéka – Jó szórakozást!

A Sudoku egy japán eredetű mozaikszó, amely nagyjából annyi jelent, hogy „a számjegyeknek egyedülállóaknak kell lenni”.

A Sudokut valószínűleg Leonhard Euler svájci matematikus találmánya inspirálta. A latin négyzet egy n × n elemből álló táblázat, amelynek soraiban és oszlopaiban n darab különböző elem szerepel úgy, hogy ezek mindegyike minden sorban és minden oszlopban pontosan egyszer fordul elő.

A játékot Howard Grans amerikai építész alkotta meg, és 1979-ben publikálta, eleinte különösebb visszhang nélkül. Később Amerikában, majd Japánban is népszerűvé vált, Japánban kapta a ma ismert nevét is.

A sudoku hamar beköltözött a számítógépekbe is, és a 2000-es évekre világszerte ismert és kedvelt játékká vált.

A sudoku szabályai

A klasszikus sudokuban egy 9 × 9 négyzetből álló rácson játszunk, amely fel van bontva 9 db 3 × 3-as blokkra. Egyes négyzetekben előre megadott számokat találunk, és azokból kell következtetni a többi szám helyére úgy, hogy hogy minden sor, minden oszlop és minden 3 × 3-as blokk egyszer tartalmazzon minden számot 1-től 9-ig.

Nehézségi beosztás

A játékok különböző nehézségűek lehetnek az előre megadott számok fontosságától és pozíciójától függően. A megadott számok mennyisége kisebb jelentőséggel bír, mint gondolnánk. Általában négy nehézségi fokot különböztetnek meg, a KvízKing sudoku játékát is eszerint osztályozzuk: Kezdő, Középhaladó, Haladó és Mester fokozatban játszható.

A játék variációi

A játék klasszikus mérete a 9×9-es tábla, de a 4×4-es táblától felfelé bármekkora lehet a rács mérete. A négyzetformától eltérő alakú táblákkal, számok helyett vagy mellett betűkkel, illetve egyéb szimbólumokkal is játszható. A klasszikus 9×9-es Sudokut 6 670 903 752 021 072 936 960-féleképpen lehet kitölteni. A szám nagyságának érzékeltetéséül képzeljük el, hogy a Földön élő 8 milliárd ember mindegyike 1 másodperc alatt megold egy rejtvényt, akkor 26 442 év kellene ahhoz, hogy minden variációt végigjátszanak. De a 4×4-es táblának is 288 variánsa létezik.

Jó szórakozást kíván

Snickey, a játékmester

KvízKing Sudoku 3007

KvízKing

KvízKing játékok